Een van de voordelen van Windows as a Service is dat er bij iedere nieuwe release van Windows 10 er nieuwe features toegevoegd worden. Vandaag ga ik wat verder in op nieuwe functionaliteit in versie 1709, de zogeheten Fall Creators Update. Over Windows as a Service en de verschillende naamgevingen komt binnenkort een blogpost over.

 Client-Hyper-V op Windows 10 heeft in versie 1709 een 2 tal zichtbare uitbreidingen gekregen. Standaard wordt er nu een zogeheten NAT switch aangemaakt in Hyper-V, er hoeft dus niet meer een handmatige handeling uitgevoerd te worden om een virtuele machine toegang te geven tot het internet. Maar daar wil ik het vandaag niet over hebben…

In de Fall Creators Update is battery pass-through geïntroduceerd. Dit houdt in dat een virtuele machine nu toegang krijgt tot informatie van de accu als deze aanwezig is in een systeem. Dit is met name handig voor gebruikers die full-screen werken op een virtuele machine op een laptop. In het verleden wilde het dan nog wel eens voorkomen dat de laptop geen stroom meer in de accu had, de laptop uitschakelde en er corrupte virtuele machines ontstonden, of nog erger… data verlies.

Nu krijgt een virtuele machine de status van de accu door en staat het percentage van de accu ook in beeld van de VM. In het geval van virtuele machines met Windows gaat er nog wel wat mis met de berekening van de resterende tijd. Op een laptop die nog 14uur mee kon, geeft de virtuele machine rustig aan dat er nog 15 minuten te gaan zijn. Maar het percentage is identiek.

 

Als laatste tip; stel op de virtuele machine(s) een hoger kritiek percentage in dan op de laptop. Bijvoorbeeld 10% in de virtuele machine als de laptop op 6% staat. Dan schakelt de virtuele machine zichzelf uit voordat de laptop dit doet en voorkom je dataverlies.